La indústria espanyola dels plàstics demana al Senat una regulació més equilibrada per assegurar el seu futur

La indústria espanyola dels plàstics demana al Senat una regulació més equilibrada per assegurar el seu futur

Anaip reuneix al Senat líders polítics i empresarials per debatre el futur del sector en un context de regulacions cada vegada més estrictes i un entorn creixentment complex.

La Sala Europa del Senat va acollir la jornada «La indústria de transformació dels plàstics a Espanya: equilibri entre regulació i competitivitat», organitzada per l’Associació Espanyola d’Industrials dels Plàstics (ANAIP). L’acte va reunir més de 120 representants polítics, líders empresarials i experts del sector, que van reivindicar la necessitat d’un equilibri entre sostenibilitat ambiental i competitivitat empresarial davant un entorn regulador cada vegada més exigent.

Inauguració institucional

La jornada va ser moderada per la divulgadora científica i doctora en Química Deborah García Bello. L’obertura va anar a càrrec del vicepresident primer del Senat, Javier Maroto, que va defensar el paper positiu del plàstic en la societat:

“El plàstic no és sinònim de contaminació ni de risc, sinó una oportunitat per desenvolupar una indústria sostenible i eficient”.
Maroto també va criticar els prejudicis infundats que sovint envolten aquest material.

Deborah García va destacar la versatilitat, lleugeresa i sostenibilitat dels plàstics, recordant que aquesta ha d’integrar-se des de les dimensions ambiental, social i econòmica.

Reivindicació del sector

El president d’ANAIP, Luis Rodrigo, va fer valdre la trajectòria d’una indústria activa des dels anys cinquanta, present a tots els sectors industrials. Va afirmar:

“Hem d’estar orgullosos del que hem aconseguit”.
No obstant això, va lamentar que persisteixi una visió negativa i alarmista sobre els residus plàstics, que perjudica la percepció social de la indústria.

Primera taula rodona: competitivitat i fiscalitat

Sota el títol «La competitivitat en la indústria dels plàstics», la primera taula va abordar l’impacte de la regulació, especialment l’impost espanyol als envasos de plàstic no reutilitzables. César Sánchez, portaveu del PP a la Comissió de Transició Ecològica del Congrés, va criticar aquesta mesura:

“És un greuge comparatiu amb la resta de països europeus i perjudica seriosament la competitivitat del sector”.

També hi van participar els senadors José Antonio Valbuena (PSOE) i Igotz López (PNB), així com el director general d’ANAIP, Luis Cediel, i el vicepresident Íñigo Querejeta.

Valbuena va afirmar que el futur ha d’incloure la indústria del plàstic per assolir els objectius ambientals. López, per la seva banda, va demanar abandonar la narrativa de “bons i dolents” i va subratllar que la Unió Europea comença a reconèixer el valor del sector. Va remarcar que la responsabilitat sobre els residus no és del producte, sinó del mal ús fora del circuit de gestió.

Segona taula rodona: aportacions dels plàstics a la societat

La segona sessió, titulada «Els beneficis dels plàstics en la societat», va comptar amb representants d’empreses transformadores i dels sectors que fan servir plàstics.

Borja Lafuente, de Danone, va denunciar la “demonització” del plàstic, malgrat la seva importància per conservar aliments i evitar el malbaratament. Álvaro Bernad, del Grup Lantero, va defensar el paper clau de l’administració per garantir l’economia circular.

Ignacio Muñoz, president de Molecor, va destacar l’eficiència de les canonades plàstiques en el sector agrícola. Carlos Consejo, de Tragsa, les va definir com un “aliat indispensable” pel seu estalvi energètic.

Andrés Góngora, de COAG Almería, va demanar posar fi a la imatge negativa del plàstic i invertir en recerca pública. Va posar com a exemple la biofumigació i la desinfecció de sòls sense químics. Andrés García de Tuñón, del Grup Armando Álvarez, va explicar que el sector agrícola del plàstic ja avança cap a la circularitat i la descarbonització mitjançant monomaterials i ecodisseny.

Al sector de l’automoció, Alberto Fortes (Grup Indea) va recordar que el 80% dels materials d’un vehicle modern són plàstics, que contribueixen a millorar-ne l’aerodinàmica, reduir el pes i disminuir el consum de combustible.

Conclusió: cap a una regulació justa i col·laborativa

Tots els participants van coincidir en la importància dels plàstics en sectors estratègics com l’envasament, l’automoció, l’agricultura i la construcció. Es va subratllar com aquest material contribueix a reduir emissions i millorar la sostenibilitat global.

El director general d’ANAIP, Luis Cediel, va cloure la jornada amb una crida a la col·laboració publicoprivada i una advertència:

“No confonguem sostenibilitat amb ideologia. No substituïm la tècnica per la sospita. I, sobretot, no carreguem una sola indústria amb el pes d’una transformació que ha de ser col·lectiva, gradual i basada en l’evidència, no en els prejudicis”.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code