AIMPLAS, Institut Tecnològic del Plàstic, ha organitzat per als dies 15 i 16 de novembre la segona edició del seu Seminari Internacional de Reciclatge de Plàstics PLASREC. En aquesta jornada, especialistes en la matèria posaran sobre la taula la importància del reciclatge i de la valorització de residus plàstics en general en un model d’economia circular que faci possible la utilització dels residus com a nous recursos i com a matèria primera d’origen sostenible.
Després d’una primera edició que va comptar amb més de 200 assistents, l’interès de la indústria del plàstic per millorar la seva sostenibilitat continua augmentant, impulsat entre altres coses per noves exigències legals. En aquest seminari, un total de 26 ponents posaran sobre la taula els grans temes que afecten el sector. En un primer bloc s’abordarà la seva rellevància en el model d’economia circular de la mà d’organitzacions com la Comissió Europea, Chemical Recycling Europe, ANARPLA o Plastics Europe. Posteriorment, empreses del sector presentaran els principals desenvolupaments i innovacions en matèria de recollida i selecció relacionada amb la digitalització d’aquests. La primera jornada conclourà amb un bloc complet dedicat al reciclatge mecànic i un workshop dels projectes Sol-rec2 i Red Osiris. Aquest últim és una cooperació estratègica en tecnologies per a l’economia circular de composites i de materials plàstics complexos d’alt valor afegit. Quatre centres tecnològics, GAIKER, AIMPLAS, AITEX i CIDAUT col·laboren per dotar el sector de capacitats per millorar la rendibilitat dels seus processos de valorització i la reincorporació dels materials reciclats obtinguts al mercat.
L’endemà serà el torn del reciclatge químic i es dedicarà tot un bloc a presentar les innovacions en aquestes tecnologies emergents i a mostrar alguns casos d’èxit. A més, es durà a terme un workshop del projecte ReMade@ARI. El següent bloc abordarà els reptes als quals s’enfronten algunes tipologies concretes de residus i, finalment, la jornada conclourà amb un bloc dedicat a repassar de la mà d’empreses i experts algunes tècniques avançades per a la millora dels processos de reciclatge.
PLASREC ja compta amb el suport d’una dotzena de patrocinadors, com ara Gravipes, Kubota Brabender, Raorsa, Leistritz, Break Machinery, Anarpla, Fontijne Presses, el projecte ReMade@ARI, FIMIC, Eversia, Carburos Metálicos i Promak. També col·laboren entitats com ANAIP i Consorcio del Caucho, així com diversos mitjans de comunicació especialitzats.