AIMPLAS, l’Institut Tecnològic del Plàstic, està desenvolupant el projecte OCEÁNIDE amb el suport de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), amb l’objectiu d’adaptar-se als canvis legislatius i a la creixent demanda social de reduir l’impacte ambiental dels plàstics d’un sol ús. Aquest projecte respon a les noves regulacions, com la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminants per a una economia circular, que inclou la directiva europea per a Plàstics d’Un Sol Ús (SUP), així com el nou impost especial als envasos de plàstic no reutilitzables. A més, s’alinea amb els objectius del Pacte Verd Europeu, que estableix que per a l’any 2030 tots els envasos han de ser reciclables o reutilitzables.
En aquest context, AIMPLAS està treballant en el desenvolupament de nous materials de font renovable per a produir envasos d’un sol ús que compleixin amb la nova legislació i estiguin exempts de l’impost al plàstic. Aquest material està basat en algues, midó, gelatina de peix i proteïna de llet, que són polímers naturals i en molts casos subproductes d’altres indústries. Aquesta tecnologia permetrà la fabricació d’envasos d’un sol ús, com ara terrines per a gelats, embotits untosos i formatges, utilitzant tècniques convencionals com el moldatge per injecció.
Un dels avantatges d’aquesta nova generació d’envasos és que compleixen amb les exigències de la directiva SUP, ja que no estan fabricats amb materials plàstics tradicionals, i, per tant, no estan subjectes a l’impost especial als envasos de plàstic. A més, aquests envasos biobasats són fàcilment degradables, reduint així l’impacte ambiental en el seu fi de vida.
AIMPLAS lidera aquesta investigació en col·laboració amb la Universitat de València (UV) i Almuplas. Els investigadors d’AIMPLAS desenvoluparan els nous compostos basats en polímers naturals en el laboratori i en una planta pilot, i després, Almuplas validarà aquests materials en una planta industrial per a obtenir envasos d’injeccions per a diferents productes. A més, la UV avaluarà la compatibilitat d’aquests desenvolupaments plàstics en contacte amb aliments.
Aquest projecte representa l’aposta d’AIMPLAS per la recerca i el desenvolupament de solucions innovadores per a afrontar els reptes del sector del plàstic en relació amb la sostenibilitat i la protecció del medi ambient. Amb el suport de l’AVI i la col·laboració de diferents agents del sector, OCEÁNIDE té com a objectiu contribuir a la transició cap a una economia més circular i a la reducció dels residus plàstics, alhora que promou la utilització de materials de font renovable.