El director general de ANAIP, Luis Cediel, va participar a la taula de debat sobre descarbonització de la indústria que va organitzar l’Associació Espanyola d’Operadors de Productes Petrolífers (AOP) el 12 de desembre en el marc de la Conferència de Clima celebrada a Madrid. Cediel va referir-se durant la seva intervenció que l’objectiu de descarbonització de la indústria és un objectiu molt ambiciós i alhora molt motivador. Cediel va explicar que els plàstics són aliats en la lluita contra el canvi climàtic i va posar com a exemple l’ús de plàstics en la fabricació de cotxes, que permeten reduir el pes dels vehicles i reduir així el consum de combustible i, per tant, les emissions.
L’acte, presidit per la ministra d’Indústria en funcions Reis Maroto, el va obrir el president de l’AOP, Luis Aires, qui va reafirmar el compromís industrial amb la neutralitat d’emissions de CO2. Reis Maroto, va introduir el debat afirmant que la indústria ha de descarbonizarse i va qualificar de “molt consistent” l’Estratègia d’Evolució cap als Ecocombustibles presentada per AOP per aconseguir la neutralitat d’emissions de el sector. La ministra va assegurar que l’aposta pels ecocombustibles, els combustibles líquids baixos en carboni, contribuirà a molt curt termini a la descarbonització del transport.
La taula de debat va estar moderada per Vicente J. Cortés, catedràtic d’Enginyeria Química de la Universitat de Sevilla, que va afirmar que la indústria és un generador de necessitats d’innovació i un gran consumidor de solucions. Els ponents van ser Alejandro Cros, sotsdirector general de Polítiques Sectorials Industrials de el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme; Luis Cediel, director general d’ANAIP; Marta Blázquez, Vicepresidenta Executiva de FACONAUTO; Andreu Puñet, director general d’AOP i Pedro Linares, Catedràtic de el Departament d’Organització Industrial de ETSE-ICAI.
Tots ells es van mostrar d’acord en què la indústria pot i ha de descarbonizarse. El manteniment de la competitivitat, el compliment dels objectius plantejats per l’European Green Deal de la Comissió Europea, i les mesures com els ajustos en frontera han estat els temes que han centrat la conversa, així com la viabilitat tècnica de les propostes sectorials i la necessitat de crear aliances.
Per a Alejandro Cros, la regulació estable, l’equilibri entre l’ambició d’aquest European Green Deal i les eines per aconseguir-ho i el disseny i implementació dels ajustos en frontera són factors clau per a una descarbonització sense perdre competitivitat, especialment en les exportacions.
Per a seva banda, Marta Blázquez va insistir en la importància de tota la cadena de valor de la indústria. Com a representant dels concessionaris espanyols, Blázquez va assenyalar que avui hi ha més alternatives que mai i per poder encaixar les tecnologies amb el client, el seu sector ha de convertir-se en prescriptor de la mobilitat sostenible.
Andreu Puñet va exposar els avantatges que aporta la proposta tecnològica del sector de la refinació per a la reducció d’emissions, recollida en l’Estratègia d’Evolució cap als Ecocombustibles. Avantatges que van més enllà de la lluita contra el canvi climàtic, ja que es refereixen també a el foment de l’economia circular, la innovació tecnològica, la millora de la gestió de l’energia o, en general, l’impuls del creixement econòmic, l’ocupació i el benestar, així com el desenvolupament de les zones rurals i l’Espanya buidada.
Pedro Linares, per la seva part, va reconèixer que falta molt per fer, “sabem com fer-ho, però no sabem com fer-ho competitiu”. El catedràtic va assenyalar que la tecnologia pot ajudar a recórrer part de camí, però aquest serà llarg.
El director de ANAIP, Luis Cediel, va reconèixer en la seva intervenció que l’objectiu de descarbonització de la indústria és un objectiu molt ambiciós i alhora molt motivador. Cediel va explicar que els plàstics són aliats en la lluita contra el canvi climàtic i va posar com a exemple l’ús de plàstics en la fabricació de cotxes, que permeten reduir el pes dels vehicles i reduir així el consum de combustible i, per tant, les emissions. També va esmentar les energies renovables, les quals no serien possibles si els plàstics, posant com a exemple les aspes dels molins per a l’energia eòlica, una cosa que seria impossible fer si no fos pels plàstics donades les seves dimensions.
Pel que fa a la fi de la vida útil, Luis Cediel va dir que la indústria sempre ha defensat que els plàstics no han de considerar-se mai residus, sinó recursos que s’han de recuperar i tornar a el cicle de producció.
Deixa un comentari