Els preus van elevar la xifra de negocis del sector químic fins als 77.000 milions d’euros en 2021.
L’exercici 2021 va estar marcat per una elevada demanda de productes químics a escala internacional. No obstant això, l’encariment de les matèries primeres, l’escalada del preu de l’energia i del transport marítim, van limitar notablement els marges.
La xifra de negocis va aconseguir un creixement del 19,7% fins als 77.241 milions €, principalment impulsada per l’increment dels preus i, en menor mesura, pel bon comportament de la producció.
La producció química es va elevar un 5,9%, recuperant la lleugera caiguda soferta en 2020 (-0,3%). Des de 2007, el sector acumula un creixement productiu del 25% enfront de l’evolució negativa que encara registra el conjunt de la indústria espanyola (-23%).
Quant al comerç exterior, les exportacions experimenten un notable creixement del 21,1% fins als 44.527 milions €, superant en sis punts el ritme importador. El sector consolida la seva posició com a segon major exportador de l’economia, generant en mercats internacionals gairebé el 60% de la seva xifra de negocis.
Encara que el mercat demandant continua concentrant-se a la UE (60%), liderat per França, Alemanya i Itàlia, el sector millora especialment la seva posició en mercats extracomunitaris com la Xina, el Brasil o Turquia.
El sector químic continua representat el 13,3% del PIB Industrial d’Espanya de manera directa i el 5,4% del PIB nacional sumant els seus efectes indirectes i induïts. Genera ocupació estable i de qualitat de manera directa per a 209.000
persones que aconsegueix els 710.000 considerant els seus efectes indirectes i induïts (3,7% de la poblacion activa assalariada al nostre país).
Continua sent el principal inversor industrial en I+D+i (un 23,3% de la inversió de la indústria en el seu conjunt), com a palanca per a desenvolupar les tecnologies necessàries per a aconseguir els objectius de descarbonització, economia circular i digitalització contemplats en el Green Deal.