Un equip de la Universitat James Cook (JCU) ha desenvolupat una tècnica innovadora per convertir els microplàstics en grafè, un material d’alt valor amb diverses aplicacions. Aquest estudi, publicat a la revista Small Science, obre noves possibilitats per a la gestió dels residus plàstics.
Microplàstics com a matèria primera per al grafè
Segons el professor Mohan Jacob de la JCU, els microplàstics, que es fragmenten en petites partícules de pocs micròmetres, representen una amenaça ambiental greu a causa de la seva resistència a la degradació i la seva capacitat per absorbir contaminants, afectant tant la vida marina com la salut humana. “Aquests microplàstics entren a la cadena alimentària i alteren la reproducció d’espècies marines, com els coralls”, va explicar el Dr. Adeel Zafar, coautor de l’estudi.
Un procés eficient i ecològic
L’equip va triturar ampolles de plàstic i va aplicar una tècnica revolucionària anomenada síntesi de plasma de microones a pressió atmosfèrica (APMP) per transformar aquests residus en grafè. Aquesta tecnologia destaca per la seva rapidesa i eficiència: en només un minut, 30 mg de microplàstics van generar gairebé 5 mg de grafè. “Aquesta taxa de producció és molt més alta que en mètodes anteriors i ofereix una alternativa més senzilla i sostenible”, va comentar el Dr. Zafar.
Aplicacions del grafè i beneficis per al medi ambient
El grafè obtingut pot ser utilitzat en la fabricació de sensors i en processos de purificació d’aigua, incloent-hi l’absorció de contaminants com els PFAS. El professor Jacob va subratllar que aquest avenç no només contribueix a la producció de grafè, sinó que també ajuda a reduir la contaminació per microplàstics, un problema creixent que afecta els ecosistemes.
Aquesta innovadora tècnica es presenta com un gran pas cap a un reciclatge més eficient dels microplàstics, transformant-los en un material útil i de valor, alhora que impulsa els objectius globals de sostenibilitat.