Tot i la pandèmia, les empreses espanyoles de maquinparia per a packaging van tancar l’exercici 2020 amb un increment de la seva facturació del 3,2%.
La dada del creixement durant el passat exercici contrasta amb el descens de les exportacions del 2,9% registrat l’any passat. Una tendència que 2021 ha corregit ja que en el primer trimestre les vendes a l’estranger han crescut un 17% interanual. Aquesta dada fa preveure un balanç positiu de cara a el tancament de l’exercici actual, tot i que hi ha incerteses i dificultats amb les matèries primeres; amb pujades de preus i problemes de proveïment com el de components electrònics.
Importacions i exportacions espanyoles
Segons les dades facilitades per les empreses tecnològiques, durant el 2020 l’estat espanyol es va situar com el vuitè país exportador mundial del sector, superant a França. Entre les principals destinacions de les exportacions de tecnologia i maquinària per a packaging va destacar Estats Units com el número u i Rússia pel seu percentatge de creixement. Per contra, França, Portugal i Mèxic van patir lleugers retrocessos.
Per subsectors, cal destacar el creixement sostingut de la maquinària per empaquetar i embolicar, mentre que la maquinària d’envàs i embalatge ha patit les conseqüències de la pandèmia i ha vist frenada la seva tendència positiva en 2020. Contràriament, els subsectors de maquinària de converting i maquinària de cartró ondulat s’han vist afavorits i han aconseguit canviar la tendència negativa d’anys anteriors.
Expectatives per 2021
Segons l’informe de conjuntura presentat, el 60% de les empreses considera que 2020 va ser pitjor que 2019; tot i que el sector de l’envàs i embalatge va ser dels menys desfavorits per la pandèmia. De cara a 2021 les perspectives són millors, tot i que les empreses segueixen sent cautes.
Trobar nous clients i socis comercials ha estat la principal dificultat amb què han topat les empreses industrials en la seva activitat internacional en 2020. Destaquen també altres dues dificultats derivades de la pandèmia: la necessitat d’adaptar protocols de seguretat per als treballadors i aconseguir més recursos financers.
Analitzant els riscos futurs, la inestabilitat geopolítica segueix preocupant les empreses, però l’aparició de futures pandèmies es cola entre els principals riscos. Preocupen també la competència de mercats emergents i d’altres sectors, i cada vegada més les exigències mediambientals.
A més de la digitalització, les tendències en 2020 han estat l’automatització dels processos i la indústria 4.0; l’adaptabilitat de les màquines als canvis de format dels envasos; la fabricació de línies més versàtils, més segures i productives a menor cost; l’adaptació a l’e-commerce; així com aplicació del concepte disseny higiènic de les màquines.