15 de març de 2022
L’Associació Espanyola d’Industrials del Plàstic, ANAIP, valora positivament l’anunci del govern espanyol per a alleujar la pressió en els consumidors i les empreses respecte el preu de l’energia. l’ANAIP, però, en un comunicat presentat avui, reclama que aquest canvi sigui estructural.
Una pandèmia amb una forta crisi econòmica associada, escassetat de matèries primeres i alces de preus que han arribat a superar el 50% i ara un augment dels preus de l’energia i el petroli amb registres històrics. Aquest és el context en el qual vivim des de fa dos anys: un moment convuls al qual cal sumar la reconversió del sector dels plàstics cap a la
sostenibilitat i la circularitat. Un escenari que posa a prova a la indústria dia a dia.
En aquest sentit, l’ANAIP veu amb optimisme l’anunci que ha fet aquest dilluns el govern per a dur a terme una baixada dels impostos de l’energia i desacoblar el gas del preu de la llum. No obstant això, l’associació creu que les mesures que es prenguin han de ser a llarg termini i han de començar per buscar una alternativa justa al model de fixació de preus.
Mix energètic sòlid i estable
A l’estat espanyol, aclareix l’ANAIP, hi ha un mix energètic sòlid i estable que no està subjecte a la volatilitat. Més del 70% de la producció prové d’energies renovables, eòlica, solar, hidràulica o nuclear, que no tenen costos extra coneguts en els últims temps i la producció d’energia elèctrica per cogeneració o cicle combinat (dues formes de generació basades en el gas) representa entre el 15 i el 25% de la producció elèctrica. A més, mantenim un flux regular de subministrament de gas amb Algèria a través d’un gasoducte sense volatilitat de preus i subministrament per contractes a llarg termini. El subministrament que arriba de Rússia suposa menys del 8%. En aquest context, l’entitat es pregunta com s’ha pogut multiplicar el cost de l’energia per 10?