AIMPLAS, Institut Tecnològic del Plàstic, avança en noves tecnologies per a la descarbonització i la transició energètica de la indústria i el transport, a través de dos projectes de recerca i desenvolupament finançats per l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (IVACE+i) i els fons FEDER. El projecte de recerca H2MAP aborda noves tecnologies sostenibles de producció d’hidrogen verd, com a alternativa a l’origen fòssil, així com el seu transport i distribució de manera segura i eficient, amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos contaminants i minimitzar els impactes ambientals. L’hidrogen renovable es presenta com una solució sostenible clau per a la descarbonització de l’economia i com un vector energètic valuós per a sectors com la indústria, el transport marítim, ferroviari i aeri.
Jaime Lozano, investigador en construcció i energies renovables en AIMPLAS, ha destacat que “aquest projecte se centra en la generació d’hidrogen des d’un punt de vista innovador, mitjançant catalitzadors i a partir d’amoni, i en el seu transport mitjançant canonades de materials polimèrics que permetin distribuir-lo sense pèrdues significatives. Així apostem per la recerca en noves tecnologies encaminades a la descarbonització i l’electrificació de la indústria, així com per l’ús d’energies netes per avançar cap a la transició energètica industrial”.
El projecte H2MAP és fruit de la col·laboració amb empreses de la Comunitat Valenciana preocupades per l’impacte ambiental i econòmic de les fonts d’energia no renovables, i que busquen tecnologies sostenibles per limitar la dependència fòssil i les emissions associades. Aquest projecte de recerca també aborda l’actual elevat cost energètic, causat per l’encariment del petroli i el gas.
Per altra banda, en col·laboració amb l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC-AICE), AIMPLAS està treballant en el projecte CUCO2 per al disseny i validació d’un sistema de captura del CO₂ present en els gasos de combustió dels processos de fabricació ceràmica. Aquest projecte també busca definir les modificacions necessàries per adaptar el sistema a altres processos industrials i analitzar les possibilitats de reutilització del CO₂ capturat.
Adolfo Benedito, investigador en descarbonització en AIMPLAS, ha subratllat que “el projecte CUCO2 promou la descarbonització de l’economia mitjançant la captura, separació i reutilització del CO₂ generat per les emissions industrials de la Comunitat Valenciana, especialment en sectors com la producció ceràmica i la valorització de residus”. Aquest projecte inclou el desenvolupament de tecnologies i materials innovadors per a una captura eficient del CO₂, així com la valorització d’aquest gas en productes de valor afegit per a la indústria química.
El projecte CUCO2 compta amb la participació d’empreses com Keraben, Grupo Euroatomizado, BluePlasma Power i Laurentia Technologies, i dona continuïtat a les activitats portades a terme en projectes anteriors com CapturO2, amb l’objectiu de seguir avançant en la captura i valorització del CO₂ en diversos sectors industrials.