04/07/2025
AIMPLAS ha desenvolupat tecnologies innovadores per millorar el reciclatge de materials plàstics multicapa, un material difícil de gestionar. Aquest avanç forma part del Projecte RECIPLUS, que des de València i amb finançament de l’IVACE+i i fons FEDER, aplica processos com la delaminació fisicoquímica i el reciclatge enzimàtic per separar materials i reintroduir-los a la cadena de valor de manera més ràpida i sostenible.
El Projecte RECIPLUS aplica tecnologies innovadores com la delaminació fisicoquímica, la combinació de tecnologies mecàniques de separació i el reciclatge enzimàtic. Aquestes tècniques permeten un millor tractament dels plàstics multicapa, molt presents en sectors com l’alimentació, la farmacèutica, l’automoció, l’electrònica i la construcció.
Els plàstics multicapa representen un repte important perquè són difícils de reciclar. Això es deu a la complexitat que suposa la separació de materials diferents en un sol producte. Aquesta dificultat fa que molts residus acaben en abocadors o incineradores, amb un impacte ambiental negatiu.
La solució d’AIMPLAS al reciclatge de plàstics multicapa
Amb l’ús de la delaminació fisicoquímica, AIMPLAS aconsegueix separar i purificar els components dels plàstics multicapa. Aquesta tecnologia utilitza dissolvents químics en condicions supercrítiques de pressió i temperatura. Això redueix el temps del procés i la quantitat de dissolvent usat. A més, millora la puresa dels materials separats i disminueix l’impacte ambiental.
A més, AIMPLAS ha optimitzat altres tècniques de separació de materials com la separació per infraroig proper (NIR), la separació per densitat amb flux d’aire i la separació per efecte triboelèctric. Aquestes tecnologies augmenten l’eficiència del reciclatge de plàstics multicapa després de la delaminació.
Un cop separats el polietilè (PE), el politereftalat d’etilè (PET) i l’alumini, aquests materials es poden reutilitzar. Per exemple, es pot fabricar film reciclat o productes plàstics nous, tancant així el cercle de l’economia circular. AIMPLAS ha produït testos amb polietilè reciclat modificat, un exemple clar d’aplicació sostenible.
Reciclatge enzimàtic: una nova via per al reciclatge sostenible
El Projecte RECIPLUS també explora la delaminació enzimàtica, que consisteix a afegir enzims al plàstic per afavorir la seva autobiodegradació. AIMPLAS ha millorat aquests enzims amb biologia molecular per incrementar-ne l’eficàcia.
En aquesta investigació han col·laborat ACTECO, especialistes en gestió i valorització de residus industrials, i CEBIMAT LAB, una spin-off de la Universitat Jaume I dedicada a l’estudi de la biodegradació.
Al mes de febrer, AIMPLAS ja va coordinar el Hub Espanyol dins del projecte ReBioCycle, que es centra en el reciclatge mecànic, reciclatge químic, reciclatge enzimàtic i reciclatge biològic.
Font: AIMPLAS.