L’Institut Tecnològic del Plàstic, AIMPLAS, s’implica en un projecte finançat per la Unió Europea per fomentar els principis de l’economia circular dins de l’ecosistema industrial biobasat, mitjançant solucions impulsades per la intel·ligència artificial. Sota el lema “Garantint cadenes d’aprovisionament locals mitjançant el desenvolupament de nous mètodes per avaluar la circularitat i simbiosi de l’ecosistema industrial biobasat”, el projecte SYMBA busca transformar les pràctiques industrials, promovent relacions simbiòtiques dins dels ecosistemes biobasats.
Mitjançant metodologies innovadores i tecnologies punteres, el projecte aspira a obrir camí cap a cadenes de valor sense residus, contribuint a un futur més sostenible per a Europa. El projecte va iniciar oficialment al gener, marcant un pas significatiu cap al foment de la independència de recursos i l’augment de la competitivitat de la UE. Al cor de SYMBA, es troba el desenvolupament d’una metodologia única de Simbiosi Industrial (SI), especialment dissenyada per a ecosistemes biobasats locals i regionals.
SYMBA implementarà una base de dades accessible i de fàcil ús que proposarà processos innovadors de SI locals/regionals i europeus, per crear cadenes de valor sense residus. Això garantirà cadenes d’aprovisionament més locals, una millor distribució dels beneficis econòmics i socials entre les parts interessades, i un augment del valor econòmic dels productes finals. Els resultats del projecte permetran identificar i implementar processos innovadors, fomentar la col·laboració entre les parts interessades i impulsar la transició cap a la circularitat.
El projecte SYMBA compta amb el suport d’un consorci que inclou organitzacions líders com Novamont, Climate-KIC, CIRCE, Centexbel, AIMPLAS, ICLEI Europe, Bio-Based Europe Pilot Plant i Cetaqua. ENCO lidera aquest consorci, seleccionat per la seva experiència, relacions amb parts interessades clau i abast geogràfic, reuneixen cinc països de la UE (Itàlia, Espanya, Bèlgica, Països Baixos i Alemanya) per consolidar l’abast màxim de la iniciativa. A través de la participació de diversos sectors industrials com ara l’agroalimentari, envasos de plàstic, aigües residuals, tèxtil i valorització de residus, SYMBA demostrarà com transformar una economia lineal en circular, contribuint a lliurar solucions biobasades amb impactes ambientals reduïts en la qualitat del sòl, aigua i aire.
El projecte SYMBA ha rebut finançament de la Unió Europea sota el G.A. 101135562.