L’economia circular continua sent el principal desafiament per al sector dels plàstics en l’actualitat. Les empreses estan immerses en un procés de reconversió cap a models de negoci més sostenibles, tant des d’un punt de vista econòmic com ambiental. Això implica revisar tota la cadena de valor, incloent-hi processos, serveis i productes, amb l’objectiu d’evitar el greenwashing.
Per donar suport a aquesta transició, AIMPLAS, l’Institut Tecnològic del Plàstic, compta amb una llarga trajectòria en l’impuls de la circularitat. Així, any rere any, l’organització continua ampliant la seva oferta en projectes, serveis i formació per a empreses. Al llarg del 2023, AIMPLAS va col·laborar amb més de 1500 empreses en diverses iniciatives relacionades amb l’economia circular.
Els principals àmbits de treball durant l’any passat en matèria d’R+D+I van incloure l’ecodisseny, la incorporació de materials biobasats i reciclats, el desenvolupament de nous models de negoci basats en la reparació i reutilització, així com la millora dels processos de reciclatge i gestió de residus. A més, en l’àrea de projectes, es van presentar un total de 206 iniciatives vinculades amb la circularitat, un 10% més que l’any anterior.
Pel que fa als serveis tecnològics, AIMPLAS va treballar amb més de 600 empreses durant el 2023, oferint més de 1100 serveis relacionats amb l’economia circular. La facturació en els serveis de consultoria i laboratoris va experimentar un increment superior al 30% respecte a l’any anterior. Aquest laboratori, líder en assaigs acreditats per a la indústria del plàstic en l’àmbit nacional, va permetre a les empreses verificar la sostenibilitat dels seus productes i obtenir ecoetiquetes.
AIMPLAS també va continuar ampliant les seves capacitats de biodegradació, així com les acreditacions relacionades, com la certificació DIN CERTCO i BPI als Estats Units. A més, l’organització es va consolidar com a referent en les certificacions per a l’ús de plàstic reciclat en envasos, oferint una certificació que permet a les empreses demostrar la quantitat de material reciclat en els seus envasos.
Pel que fa a la formació, es van organitzar 76 activitats i jornades, amb la participació de més de 1500 professionals de 900 empreses. Aquestes iniciatives van incloure un nou títol professional d’economia circular, així com seminaris internacionals sobre biopolímers, compòsits sostenibles i reciclatge.
Tot aquest esforç d’AIMPLAS va ser reconegut amb diversos premis i certificacions, com el Premi Retina ECO 2023 per al projecte EFFICIENTHEATING i el Sello LCBA Colombia 2023 per al projecte PETCOL. A més, l’organització va obtenir el premi go! ODS en la categoria Hambre Cero per al projecte BIORANGEPACK.
Amb l’inici del 2024, AIMPLAS ha incrementat els seus recursos per continuar donant suport a les empreses en àmbits com l’ecodisseny, la prevenció del greenwashing, els impactes ambientals i les certificacions de producte. També es posarà en marxa un nou assaig sobre els taps units a les ampolles, ja que serà obligatori a partir de juliol de 2024 en tots els recipients inferiors a tres litres.