La gransa de plàstic, ja sigui en forma de pèl·lets, escates o resina en pols, és un dels orígens de microplàstics en el medi ambient. Conscients d’aquesta problemàtica la indústria va desenvolupar el programa voluntari Operation Clean Sweep® al que, ja s’han adherit més de 220 empreses a l’estat espanyol i gairebé 1500 en el conjunt d’Europa, entre fabricants de matèria primera, transformadors, recicladors i agents de la cadena logística.
Des dels inicis del programa OCS a Espanya, la indústria ha comptat amb el suport de la Subdirecció General per a la Protecció de la Mar del MITECO al qual ha anat informat periòdicament sobre els avanços de la implementació del programa en el territori espanyol. Aquesta estreta cooperació i la confiança en l’esforç de la indústria per implementar mesures que previnguin la presència de gransa en el medi ambient, ha culminat recentment amb el suport oficial del MITECO al programa.
Aquest suport es materialitza amb l’autorització d’ús del logotip institucional del Ministeri en el material de difusió i realització de campanyes de promoció i conscienciació del programa OCS, en el qual el ministeri té una participació orientada a accelerar l’adhesió i certificació de totes les empreses, donant així un valor afegit al programa Operation Clean Sweep® i un reconeixement al compromís de la indústria amb el medi ambient.
El programa OCS
Com a part dels esforços de la indústria contra les fugides involuntàries de gransa al medi ambient, PlasticsEurope i ANAIP van signar en 2016 un acord de col·laboració per a impulsar la implementació del compromís voluntari del programa Operation Clean Sweep® en totes les empreses de la cadena de valor, subministrament i logística dels plàstics a Espanya. L’objectiu del programa és conscienciar i fomentar que les empreses desenvolupin i implantin codis de bones pràctiques i mesures per a evitar les pèrdues de gransa.
Des de llavors, el nombre d’empreses adherides al programa OCS ha anat en augment. No obstant això, des de les associacions del sector es continua treballant perquè hi hagi un major nombre d’empreses compromeses amb aquest programa en pro de la protecció mediambiental.
Certificació OCS a Espanya i a Europa
Actualment existeixen diversos desenvolupaments legislatius europeus destinats a regular la pèrdua de pèl·lets perquè no arribin al medi ambient. Tots aquests desenvolupaments estan contemplant la possibilitat d’utilitzar el programa OCS com a instrument de control, sempre que vagi acompanyat d’una certificació per una entitat independent.
En aquest sentit, és important destacar la iniciativa pionera de la indústria espanyola en el desenvolupament d’un esquema de certificació liderat per ANAIP i AENOR, i amb el suport de PlasticsEurope, que va arrencar en 2019. Des de llavors, 21 empreses han aconseguit aquest certificat.
Així mateix a nivell europeu, la indústria dels plàstics està treballant en un esquema de certificació que estarà llest a partir de gener de 2022 i que està completament alineat amb l’esquema de certificació espanyol.