Una oportunitat per a implantar mesures en favor de la sostenibilitat
El sector defensa que tot producte plàstic a la fi de la seva vida és un recurs, per això s’han de potenciar opcions de reutilització o de gestió i valorització del residu.
L’Estratègia Espanyola d’Economia Circular, aprovada el 2 de juny de 2020, posa les bases per impulsar un nou model de producció i consum en el qual el valor dels productes, materials i recursos es mantingui en l’economia el major temps possible, reduint la generació de residus i aprofitant aquells que no es poden evitar. La indústria de transformació de plàstics dóna suport a aquest objectiu i veu l’Estratègia com una oportunitat per passar d’un model d’economia lineal a un circular, en què s’impulsi el reciclatge i l’ús de material reciclat com nova matèria primera, es doni suport a les iniciatives per reduir la quantitat de residus que acaben en els abocadors i s’afavoreixi la valorització energètica dels residus que no tinguin altres opcions de tractament.
Per aquesta raó, el conjunt de la indústria del plàstic, liderada des de l’ANAIP, ha participat en el procés de consulta pública del primer Pla d’Acció d’Economia Circular de Govern 2021-2023, un pla que inclou 112 mesures liderades per les diferents direccions de l’Administració General de l’Estat. Aquestes mesures s’articulen al voltant de vuit eixos d’actuació: producció, consum, gestió de residus, matèries primeres secundàries i reutilització d’aigua, sensibilització i participació, investigació, innovació i competitivitat i ocupació i formació.
– Producció
El primer eix d’actuació inclou 16 mesures destinades a la inclusió de l’economia circular en diverses àrees, des de la indústria alimentària a el sector forestal, passant per l’impuls a l’ecodisseny o la inclusió de requisits relacionats amb l’economia circular en els plecs i programes de ajuts públics.
– Consum
L’eix de consum té 13 mesures entre les que destaquen les relacionades amb la informació sobre el consum, com el foment de l’Etiqueta Ecològica Europea (ECOLABEL) i el desenvolupament d’una etiqueta que informi sobre la vida útil del producte, el seu índex de reparabilitat o mesures per a la reducció dels residus alimentaris. També s’inclouen mesures per fomentar el consum sostenible, com la promoció de mercats de segona mà.
– Gestió de residus
L’eix destinat a la gestió de residus té 29 mesures destinades a l’adequació de la normativa i els plans de residus als criteris d’economia circular: des de la futura Llei de Residus i Sòls Contaminats fins a la nova normativa d’envasos, passant per la de aparells electrònics. Es preveu també el desenvolupament de noves exigències per a tèxtils i plàstics agraris, així com l’elaboració de nous programes de prevenció de residus.
– Matèries primeres secundàries
L’eix de matèries primeres està compost per 12 mesures entre les quals s’inclouen actuacions per fomentar l’ús dels subproductes i per desenvolupar criteris sobre la fi la condició de residu, així com per analitzar les seves implicacions en el mercat de les matèries primeres secundàries.
– Reutilització i depuració d’aigua
L’eix dedicat a la reutilització de l’aigua té quatre mesures destinades a donar suport regadius que usin aigües regenerades, a millorar la informació sobre els usos de l’aigua per a una millor planificació i a revisar el marc normatiu de l’aigua.
– Sensibilització i participació
Aquest eix està format per 19 mesures centrades en la sensibilització en l’àmbit de l’empresa i del consum mitjançant l’elaboració de bones pràctiques d’economia circular o campanyes de sensibilització.
– Recerca, innovació i competitivitat
Aquest eix té vuit mesures destinades a promoure la innovació en l’àmbit de la bioeconomia, la investigació i difusió de resultats sobre economia circular en general i en particular en alguns àmbits com l’R + D + I.
– Ocupació i formació
Finalment, la línia d’ocupació i formació té 11 mesures destinades a programes de formació i inserció per a determinats col·lectius com el miner o els joves; el desenvolupament de programes d’escoles-taller i cases d’oficis o la revisió del catàleg d’especialitats formatives de l’SEPE. També s’inclouen mesures per impulsar l’ocupació en l’àmbit de l’economia circular.
La visió de la indústria dels plàstics
Els eixos de gestió de residus i matèries primeres secundàries són eixos fonamentals per a la indústria de transformació de plàstics. Una indústria que aposta per la sostenibilitat, la circularitat i l’ús de material reciclat en la fabricació de nous productes, però que reclama el suport de totes les baules de la cadena de valor per a facilitar la incorporació de la matèria primera reciclada en el cicle productiu . En aquest sentit, el sector demana que es determini per tal de condició de residu de la gransa reciclada així com que s’eviti el dipòsit de residus en abocadors, concepte on la indústria creu que hauria de centrar la càrrega dels nous impostos que valora l’avantprojecte de la nova Llei de Residus i Sòls Contaminats, en lloc del d’envasos de plàstic no reutilitzables.
Aquest impost només grava a un material, sent un impost discriminatori i no finalista, ja que la recaptació no repercutirà en la millora de l’Economia Circular. A més, es tracta d’un impost desproporcionat i que no modifica el comportament de la ciutadania, que és una de les principals causes de que tot tipus de residus (no només plàstics) acabi en el medi ambient.
El sector defensa que tot producte plàstic a la fi de la seva vida és un recurs, per això s’han de potenciar opcions de reutilització o de gestió i valorització del residu. Aquesta valorització pot donar-se a través del reciclatge mecànic, el reciclatge químic o l’orgànic i, seguint el principi de jerarquia de la gestió de residus, sempre ha de prevaler la valorització energètica dels rebutjos no valoritzables enfront de l’abocament.