El passat dimarts, amb 587 vots a favor, vuit en contra i 33 abstencions, els eurodiputats van aprovar de manera contundent l’acord assolit amb el Consell de la Unió Europea. Aquesta aprovació respon a la necessitat de reforçar els procediments i les mesures de control relacionats amb les exportacions de residus plàstics, amb l’objectiu principal de protegir de manera més eficaç el medi ambient i la salut humana. A més, es busca fomentar l’economia circular a la UE i avançar cap als objectius de contaminació zero.
Les noves disposicions imposaran restriccions més severes a les exportacions de residus plàstics de la UE cap a països tercers. En particular, es prohibiran les exportacions de residus plàstics a països que no formen part de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en els dos anys i mig següents a l’entrada en vigor del reglament. Així mateix, les exportacions a països de l’OCDE estaran sotmeses a condicions més rigoroses.
Dins de la UE, es millorarà la transparència en l’intercanvi d’informació i dades sobre els enviaments de residus mitjançant la seva digitalització i la creació d’un centre electrònic central. Només es permetrà l’enviament de residus per a la seva eliminació en un altre país de la UE en circumstàncies excepcionals.
A més de les disposicions mencionades, la nova llei estableix la creació d’un grup d’aplicació per millorar la cooperació entre els països de la UE amb l’objectiu de prevenir i detectar enviaments il·legals de residus.
La ponent danesa, Pernille Weiss, destaca que “la llei revisada proporcionarà una major garantia als ciutadans europeus que els nostres residus seran gestionats adequadament, independentment del seu destí. La UE assumeix finalment la responsabilitat dels seus residus plàstics en prohibir-ne l’exportació a països que no pertanyen a l’OCDE. Els residus es converteixen en un recurs quan se’n fa una gestió adequada, però mai haurien de provocar danys al medi ambient o a la salut humana”.
Després de la votació final al Ple del Parlament Europeu, ara el Consell també ha de donar formalment suport al text abans que aquest sigui publicat al Diari Oficial de la UE.
Cal destacar que aquesta proposta de reforma de la normativa de la UE sobre trasllats de residus estableix procediments i mesures de control en funció de diversos factors, com l’origen, el destí i la ruta de transport dels residus, així com el tipus de residus i el tractament que rebran en el seu destí.
En el 2020, les exportacions de residus de la UE a països tercers van assolir els 32,7 milions de tones, representant aproximadament el 16% del comerç mundial de residus. A més, cada any es transporten al voltant de 67 milions de tones de residus entre països de la UE.
Amb l’adopció d’aquest informe, el Parlament busca elevar els estàndards ambientals relacionats amb els trasllats de residus, tant dins de la UE com cap a països tercers, i aplicar controls i sancions més rigoroses per posar fi a les exportacions il·legals.