Propietats barrera per a bioplàstics, amb el projecte Preserve

Propietats barrera per a bioplàstics, amb el projecte Preserve


En el marc del projecte Preserve, AIMPLAS està desenvolupant recobriments barrera al vapor d’aigua basats en PHA per a millorar les propietats barrera dels bioplástics.

AIMPLAS, Institut Tecnològic del Plàstic, participa en el projecte europeu Preserve. Aquesta recerca té com a objectiu millorar el rendiment dels bioplàstics. Així, es busca que, a més de preservar de manera òptima aliments i begudes, també protegeixin els recursos no renovables del planeta i el medi ambient.

Concretament, dins d’aquest projecte, AIMPLAS està treballant en el desenvolupament de recobriments barrera al vapor d’aigua basats en PHA. Amb aquests recobriments espera millorar les propietats d’envasos basats en cel·lulosa. A més, també està desenvolupant materials reforçats en processos de compounding i extrusió de làmina plana convencionals per a millorar les propietats mecàniques dels bioplàstics reciclats. Així mateix, el centre també intervé en processos de reciclatge químic i enzimàtic per a donar una segona vida als nous envasos.

En paraules de Lola Gómez, investigadora principal del projecte, “el nostre objectiu és minimitzar l’ús de plàstics d’origen fòssil fomentant el desenvolupament de bioplàstics amb les mateixes propietats i fins i tot millors. Per a això, es treballen diferents estratègies de millora, com el desenvolupament de recobriments barrera basats en proteïnes i PHA, l’obtenció d’adhesius biobasats, l’aplicació de radiació e-Beam per a millorar les propietats barrera i mecàniques i el desenvolupament de tecnologies de reforçat de polímers per a millorar les propietats dels bioplàstics reciclats”.

D’altra banda, com explica la investigadora d’AIMPLAS, “també ens centrem en la millora de la fi de vida. En aquest cas, mitjançant el reciclatge enzimàtic de biopolièsters per a obtenir oligòmers que poden ser aprofitats com a additius. També, amb l’ús d’enzims embeguts en els bioplàstics per a millorar la biodegradabilitat dels materials i amb l’ús de detergents enzimàtics per a afavorir la delaminació de les estructures multicapa. Així, es treballa no sols en l’obtenció de nous materials sostenibles des del seu origen, sinó també en la millora de la seva fi de vida”.

Més informació

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code