Tot sobre Equiplast 2023

Tot sobre Equiplast 2023

Amb 307 expositors i 580 marques representades, la Trobada Internacional del Plàstic i el Cautxú de Fira de Barcelona mostrarà matèries primeres, maquinària i equips de producció, transformació i reciclatge, així com productes i serveis de la indústria per augmentar la circularitat dels plàstics.

Així, empreses de referència donaran a conèixer les seves solucions per accelerar la transició cap a l’economia circular dels plàstics de la mà de la innovació, la transferència de coneixement i la digitalització. Concretament, el 60% de les empreses que participaran com a expositors a Equiplast 2023 seran del sector de maquinària. El 40% restant inclou firmes de matèries primeres i additius, motlles i matrius, productes plàstics semielaborats o acabats, serveis diversos i reciclatge.

En la radiografia dels expositors d’Equiplast enguany, després de les empreses espanyoles, destaquen pel seu nombre les xineses, les alemanyes, les italianes, les portugueses, les turques, les franceses i les suïsses, per aquest ordre. Així, el 35% dels expositors directes d’Equiplast 2023 són internacionals, de 13 països.

En aquest punt, la fira, juntament amb l’associació Amec, ha organitzat una missió de compradors internacionals de Mèxic, Colòmbia, Brasil, Regne Unit, Tunísia i Marroc per agendar trobades de negoci amb els expositors.

Enfocament pràctic

Com explica Bernd Roegele, president del Comitè Organitzador d’Equiplast, l’edició d’enguany té un enfocament molt pràctic. La idea és ajudar al visitant a triar les millors solucions de materials plàstics, maquinària i tecnologia perquè puguin afrontar els reptes que venen, especialment els mediambientals. Per a Roegele, “Cal deixar de veure el plàstic com a residu o material a eliminar, perquè és un recurs amb infinitat de possibilitats per continuar fent-nos la vida més fàcil”.

Com a part d’aquesta visió més pràctica que tindrà el saló, l’espai “Industry Showcase” presentarà casos d’èxit de sectors usuaris de solucions de les indústries químiques i del plàstic. Els temes seleccionats estan relacionats amb la sostenibilitat, l’economia circular, la digitalització i la transferència tecnològica.

Aquí destacarà l’exemple del fabricant d’interiors de vehicles Grup Antolín i els nous materials sostenibles i plàstics reciclats que utilitza per als seus productes. També hi haurà una taula rodona amb la participació d’Aimplas, Tecnalia, Plastics Europe, CEP i Asegre sobre la circularitat del plàstic.

A més, en la Tech Transfer & Innovation Area, entre altres avanços, es mostraran dos projectes per a l’economia circular i el reciclatge de composites d’alt valor: RED OSIRIS i r-lightbiocom. A més, l’startup TimePlast donarà a conèixer un bioplàstic al qual es pot programar un temps de degradació.

A més, Equiplast inclourà entre les seves activitats l’onzena edició de l‘Eurocar Meeting Surfaces & Plastics, una jornada dirigida a empreses i professionals de les indústries de l’automoció, l’aeronàutica o el ferrocarril, així com a proveïdors de pintures, plàstics, tractaments de superfícies, instal·lacions i equips. Prevista per al 31 de maig, en aquesta activitat, una vintena d’experts parlaran de com reduir l’impacte ambiental en el sector de la mobilitat.

Per la seva banda, Plastics Europe organitza amb Aimplas, Feique i SusChem una jornada sobre la innovació en reciclatge químic a Espanya. Juntament amb AEQT i ANAIP també ha previst una sessió sobre la iniciativa Operation Clean Sweep (OCS) per evitar la pèrdua de grana al llarg de la cadena de valor dels plàstics. Concretament, es mostraran bones pràctiques i es presentarà la plataforma zero pellet loss que impulsa AEQT a l’àrea de Tarragona.

Hi haurà moments també per al networking com en l’Equiplast Fest. Aquest esdeveniment, que tindrà lloc l’1 de juny a la mateixa fira, homenatjarà diverses empreses i persones del sector. Prèviament, es lliuraran els Premis Liderpack 2022 de packaging i Publicitat en el Lloc de Venda (PLV).

Replantejar el plàstic

A més al que s’ha esmentat anteriorment, cal afegir un altre dels punts d’interès més destacats d’Equiplast, l’exposició “Rethinking Plastics”. Aquest espai mostrarà una vintena d’objectes d’ús quotidià fabricats amb plàstic 100% reciclat, biodegradable o de fonts renovables.

Es tracta d’exemples sobre com la indústria del plàstic pot proporcionar solucions sostenibles i innovadores a sectors com l’envasament, el tèxtil, el moble o la logística.

D’aquesta manera, Equiplast contribueix a conscienciar sobre el valor dels residus plàstics. També, sobre la necessitat d’introduir el concepte de circularitat al llarg de tota la cadena de valor. Des del disseny de producte fins al reciclatge per optimitzar al màxim l’eficiència dels recursos. Precisament per conèixer la transversalitat del sector del plàstic, Equiplast ha elaborat un estudi econòmic que serà presentat a la fira.

Productes mostrats Entre els objectes exposats a “Rethinking Plastics” figura una motxilla de Targus confeccionada amb un teixit obtingut de 24 ampolles d’aigua de plàstic reciclades. També, les ecofondes biodegradables per a mòbils Popsicase.

Un altre objecte circular serà la cadira del fabricant Ondarreta, fruit de la col·laboració amb Plásticos Alser i Plásticos Urteta, fabricada amb polipropilè reciclat. Per la seva banda, el fabricant d’equipament urbà Benito Urban exposarà la seva paperera GEA, realitzada a base de polímer reciclat d’envasos.

Per a operacions logístiques, Comercial Douma i Plaxtech exposaran palets 100% reciclats. Estan fabricats mitjançant el procés d’injecció a baixa pressió de mescla de plàstics o restes de plàstic i alumini procedents del reciclatge de tetrabricks.

Altres projectes seran les mancunes “SeaFIT” fabricades amb un 30% de brutícies marines i un 70% de polietilè natural reciclat. Són fruit de la col·laboració d’AIMPLAS amb l’ONG Plàstic Preciós. Igualment, les bosses fetes de lones publicitàries, de l’empresa de merchandising ecològic Sheedo Studio.

Destaca, igualment, el projecte CIBICO de l’startup catalana Naifactory lab per a crear suports de comunicació gràfica amb biomaterials, reciclables. Aquests suports estan fets a partir de residus orgànics, sense tintes, i 100% biodegradables. Pel que fa al projecte de l’Oiko Design Office juntament amb Cosmic, dissenya materials a base de plàstic reciclat de residus d’electrodomèstics i d’envasos de poliestirè.

També es veuran a “Rethinking Plastics” film Estirable 100% reciclat de Neoplastics; gots per a productes làctics i safates transparents de r-PET de Starlinger & Co Gesellschaft m.b.H.; o el bioplàstic d’origen renovable Timeplast. Distribuït per PolimerUs, aquest material desapareix després d’estar 60 hores submergit en aigua.

Així mateix, Centrotécnica amb la seva representada Aoki Technical Laboratory, Inc. mostrarà la fabricació de nous envasos a partir d’escames de PET 100% reciclat. Finalment, Ampacet donarà a conèixer Secret Sea-Grit, un nou material en forma de grana, fabricat amb plàstics posconsum (PCR) i residus d’aqüicultura.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code