Un projecte convertirà restes hortofructícoles, vegetals i residus de films agrícoles en noves aplicacions sostenibles per al camp

Un projecte convertirà restes hortofructícoles, vegetals i residus de films agrícoles en noves aplicacions sostenibles per al camp

Desenvolupar nous productes de plasticultura de gran valor afegit per al sector agroalimentari a partir de subproductes agrícoles, potenciant l’economia circular. Aquest és l’objectiu d’AGROVAL, un projecte que permetrà donar una segona vida a residus hortofructícoles, restes vegetals de la producció d’oli d’oliva i films agrícoles al final de la seva vida útil, transformant-los en noves aplicacions de plasticultura sostenibles per al camp. Les empreses La Unión, Castillo de Canena, Troe, Picda, Plásticos Ferrando i Inserplasa desenvolupen aquesta investigació amb el suport de l’Institut Tecnològic del Plàstic AIMPLAS, la Fundació Cajamar i la Unitat de Microscòpia Electrònica i Confocal i de Suport a les Especialitats Biològiques de la Universitat de Santiago de Compostel·la.

Aquest projecte s’emmarca en la línia de finançament de Projectes de Recerca i Desenvolupament en Cooperació, subvencionat pel CDTI, amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2021-2027.

AGROVAL és un projecte alineat amb l’economia circular i la bioeconomia, reptes prioritaris per a la Unió Europea que representen una gran oportunitat per al sector agroalimentari pel que fa a l’aprofitament de les restes vegetals i hortofructícoles i al reciclatge dels plàstics agrícoles.

A partir de la valorització de subproductes agrícoles que actualment es descarten, s’obtindran nous compostos, combinant aquests subproductes entre ells i amb materials convencionals i biodegradables en sòl i condicions de compostatge. Aquests nous compostos sostenibles seran processats mitjançant tecnologies convencionals de transformació del plàstic, com el premsatge, l’extrusió i la injecció, per fabricar productes que permetran mantenir i fins i tot millorar les propietats dels actuals.

En concret, s’empraran residus vegetals del sector de l’olivar per incorporar-los en material reciclat, incloent-hi el que s’obté a partir de film agrícola. Amb aquests nous compostos, es fabricaran caixes per al transport de fruites i hortalisses mitjançant la tecnologia d’injecció, tubs de reg mitjançant extrusió i llistons símil fusta. Utilitzant matrius biodegradables, es desenvoluparà un film agrícola encoixinat biodegradable en sòl i peces per a la comercialització de l’oli d’oliva, utilitzant els seus propis residus vegetals. Els productes obtinguts seran funcionaritzats amb extractes naturals procedents de residus hortofructícoles, que els conferiran propietats antifúngiques o antimicrobianes.

Tots aquests productes seran una alternativa viable d’acord amb la legislació mediambiental. Es validaran i s’estudiarà la gestió del seu final de vida, incloent-hi la seva interacció amb l’ecosistema vegetal i animal.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code