En un esforç conjunt per abordar la crisi ambiental dels plàstics, les universitats holandeses s’han unit a líders de la indústria en un ambiciós programa de recerca. Aquest projecte, finançat amb 6 milions d’euros del programa Circular Plastics NL, busca transformar la manera com es dissenyen, utilitzen i reciclen els plàstics.
El programa Circular Plastics dels Països Baixos ha finançat 10 projectes que uneixen el sector acadèmic amb la indústria des del 2023. Les empreses participants han de cofinançar almenys el 10% del projecte.
Els projectes, amb una durada màxima de cinc anys, se centren en tres àrees clau: el disseny de plàstics circulars, noves tècniques de caracterització, classificació i rentat, i noves tècniques de reciclatge.
Un projecte destacat implica Sabic i la Universitat de Maastricht, col·laborant en el desenvolupament de retardants de flama d’una sola molècula amb materials de fòsfor i sofre per al PP. Aquest consorci promet un enfocament interdisciplinari per millorar el reciclatge i la qualitat del material reciclat.
Un altre projecte clau, també liderat per la Universitat de Maastricht, inclou empreses com Basell Polyolefin, BASF Chemetall, Danone SA i The Kraft Heinz Company. L’objectiu és analitzar i millorar sistemàticament les tecnologies de reciclatge mecànic per a envasos alimentaris de poliolefina.
En un altre projecte a Maastricht, es pretén fer reciclables les xarxes d’epoxi-amina, comunes en les turbines eòliques, marcant un avanç en la sostenibilitat de les energies renovables.
A més de Maastricht, altres universitats holandeses com la Vrije Universiteit Amsterdam, la Universitat de Groningen, la Universitat d’Utrecht, TNO Eindhoven i la Universitat de Twente han rebut finançament per desenvolupar tecnologies que facin els plàstics més circulars.
Per exemple, la Universitat d’Utrecht, en col·laboració amb Carboliq, Coperion i la Universitat del Ruhr, investiga l’extrusió catalítica per reduir les temperatures de processament mitjançant forces mecàniques combinades amb la catàlisi, millorant el control sobre les transformacions químiques.
Borealis treballa amb la Universitat de Twente, TNO i Cargill Bioindustrial per desenvolupar un segellat reciclable per a pel·lícules d’embalatge flexibles monomaterials d’alta barrera, crucial per millorar la reciclabilitat dels envasos.
Plastics Europe col·labora amb TNO Eindhoven en el desenvolupament d’una eina per mesurar eficientment les propietats necessàries per qualificar plàstics en mostres petites, agilitzant el procés de reciclatge i reutilització de materials plàstics.
Aquests projectes no només busquen solucions tècniques, sinó que també estableixen una base científica sòlida per a l’aplicació a gran escala d’aquestes innovacions, amb un enfocament en el desenvolupament precoç d’idees altament escalables.