La inclusió de microorganismes en productes de plasticultura biodegradables per a les terres de conreu emergeix com una solució prometedora. Aquesta estratègia permet que els probiòtics ambientals arribin al sòl a mesura que els productes es degraden, fomentant així el reforçament i l’eficàcia dels cultius sense recórrer a la introducció de substàncies químiques al camp. Aquest és el propòsit que impulsa el projecte BIOENCAPSULACIÓ, liderat per AIMPLAS, l’Institut Tecnològic del Plàstic, i donat suport per l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (IVACE+i), juntament amb fons FEDER.
Aquesta recerca respon a la imperiosa necessitat de reduir l’ús de fertilitzants químics en les terres de conreu, una necessitat que es vincula directament amb aspectes crucials per a la societat, com la reducció d’ensums químics, la seguretat alimentària, la contaminació de l’aigua i l’eficiència en el seu consum.
Segons ho expressa la investigadora principal en Agricultura i Medi Ambient Aquàtic d’AIMPLAS, Chelo Escrig, “estem desenvolupant nous productes de plasticultura biodegradables que estimulin el creixement i millorin l’eficiència en l’assimilació de nutrients dels cultius. Aquests productes estan funcionaritzats amb microorganismes vius, probiòtics ambientals, que incorporem en nous hidrogels naturals més sostenibles per mantenir la humitat del sòl, així com en pel·lícules agrícoles encoixinades biodegradables i altivades amb bioestimulants. Un cop finalitza el seu cicle de vida, aquests productes es descomponen i aporten al sòl de conreu nutrient, enriquint-lo i evitant l’ús de fertilitzants sintètics”.
Concretament, els hidrogels s’obtenen a partir de polielectròlits d’origen natural present en algues, com l’alginat i el carragenà. Els microorganismes s’incorporen en la formulació d’aquests hidrogels per millorar la capacitat de retenció d’aigua del sòl i, en conseqüència, contribuir a pràctiques agrícoles amb una millor gestió del recurs hídric. Els propis probiòtics ambientals bioestimulants continguts en els hidrogels milloren l’eficiència del conreu i l’assimilació de nutrients per part de les plantes.
A més, AIMPLAS està desenvolupant pel·lícules encoixinades biodegradables funcionaritzades amb aquests probiòtics, que després del seu cicle de vida aporten al sòl aquests microorganismes que actuen sobre les rutes metabòliques implicades en el desenvolupament i creixement de la planta. Això té com a objectiu millorar l’assimilació de nutrients i evitar l’ús de substàncies químiques addicionals.
El centre tecnològic està provant aquestes noves solucions sostenibles en productes hortofructícoles.
En tots dos desenvolupaments s’està avaluant que els microorganismes no afectin negativament les propietats mecàniques i químiques dels hidrogels i les pel·lícules, i al mateix temps, es busca que aquests bioestimulants mantinguin les seves propietats fins i tot després de sotmetre’s als processos de transformació del plàstic, com l’extrusió per obtenir pel·lícules.
També s’està avaluant la millora del rendiment dels conreus i la reducció de l’impacte ambiental en cadascuna de les línies d’investigació. La Cooperativa Vinícola de Llíria, Picda i Grup Sanz col·laboren en aquesta investigació.