El futur del reciclatge mecànic del plàstic: es preveuen 55 milions de tones per a l’any 2030

El futur del reciclatge mecànic del plàstic: es preveuen 55 milions de tones per a l’any 2030

En un món cada vegada més preocupat per la sostenibilitat ambiental, el reciclatge de plàstics ha esdevingut el protagonista de debats i accions globals. Un recent informe de la consultora AMI Consulting ofereix una visió clara sobre la situació actual i les perspectives futures del sector, estimant que per al final de la dècada, el reciclatge de plàstics només arribarà al 16,5% a escala mundial.

La dinàmica del mercat reflecteix un creixent interès pel reciclatge de plàstics, amb un increment notable d’inversions, adquisicions i expansions dins del sector. Tot i que les tecnologies de reciclatge químic estan captant l’atenció per les seves grans inversions, el reciclatge mecànic, amb els seus processos tradicionals, però eficaços, continua essent un pilar fonamental en la gestió de residus plàstics.

L’any 2022 va ser excepcional per al reciclatge mecànic, superant els 54 milions de tones en capacitat i produint més de 36 milions de tones de plàstic reciclat a escala global. Segons les projeccions d’AMI Consulting, es preveu que per al 2030 la producció de reciclatge mecànic arribi a prop de 55 milions de tones, representant un augment del 52% respecte als volums del 2022.

Malgrat els avanços significatius en el sector, es calcula que la taxa real de reciclatge de plàstics bàsics només arribarà al 16,5% per al 2030. Aquesta xifra posa de manifest la gran bretxa entre les capacitats de reciclatge existents i el potencial no explotat, destacant les enormes oportunitats de creixement i millora dins de la indústria.

Les iniciatives per reduir l’ús d’envasos excessius (i d’un sol ús) i promoure el reciclatge estan guanyant terreny en regions com Europa i el nord-est d’Àsia. No obstant això, l’augment del consum de plàstics en àrees com Àfrica i el subcontinent indi, impulsat per la urbanització i el creixement de les classes mitjanes, suposa un repte per aquests esforços.

Europa i el nord-est d’Àsia gaudeixen d’infraestructures de reciclatge relativament desenvolupades, tot i que alguns materials recollits acaben incinerats en lloc de ser reciclats. Aquesta realitat contrasta amb altres parts del món, on el sector informal té un paper crucial en la recollida de residus postconsum, especialment ampolles i envasos.

El PET, amb una taxa de reciclatge del 27,1% el 2022, és el material més reciclat gràcies a una infraestructura de recollida ben establerta. Tot i això, l’acceptació del PET reciclat de grau alimentari encara està en augment a Àsia, obrint noves vies per al seu ús en aplicacions de major valor.

A mesura que ens apropem l’any 2030, la indústria del reciclatge de plàstics enfronta desafiaments i oportunitats. La creixent consciència sobre la importància del reciclatge, juntament amb els avenços tecnològics i la inversió més gran, podrien canviar dràsticament el panorama de la gestió de residus plàstics. Ens trobem en un punt d’inflexió, amb el potencial de transformar no només la indústria del plàstic, sinó també de contribuir significativament a la sostenibilitat ambiental global.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code