El projecte REMEDIES recollirà 400 t de microplàstics del Mediterrani per a transformar-los en productes sostenibles

El projecte REMEDIES recollirà 400 t de microplàstics del Mediterrani per a transformar-los en productes sostenibles

Dotat amb prop de 8 milions d’euros de la Unió Europea, REMEDIES cerca crear un nou model sostenible per a frenar l’impacte dels microplàstics en vuit àrees del Mediterrani. Per això dissenyarà sistemes avançats que permetin monitorar, recollir, reciclar i transformar els residus marins en nous productes (biovasos i bioampolles). REMEDIES és el primer projecte seleccionat de l’acabat de crear programa Horitzó Missió: Oceans, mars i aigües, dins d’Horitzó Europa. 

Concretament, el nou programa Horizon Missió de la UE pretén restaurar, protegir i preservar la salut dels nostres oceans, mars i aigües per a 2030.

En el marc de REMEDIES es desenvoluparan dues tecnologies per a detectar microplàstics i també s’utilitzaran drons aeris i submarins amb intel·ligència artificial per a localitzar punts calents i vigilar les costes abans i després de la neteja.

A més de Aitiip, en el projecte participen l’Institut Nacional de Química d’Eslovènia, i una vintena d’organitzacions internacionals.


Frenar la filtració de microplàstics de l’Ebre a la mar des de Saragossa.

L’objectiu és recollir fins a 400 tones de plàstic del Mediterrani, però també dels rius que desemboquen en aquest. És el cas de l’Ebre, que cada any, porta al Mediterrani 2,2 bilions de microplàstics. D’aquesta xifra, el 70% correspon a fibres sintètiques provinents del clavegueram i el 30%, a l’activitat agrària i turística.

En aquest sentit, Aitiip col·laborarà en la instal·lació d’un sistema de filtració en bugaderies de Saragossa, dissenyat per a retenir els residus despresos durant el procés de rentada i que, d’una altra manera, acabarien en el circuit d’aigües residuals, i, més tard, en el riu i en la mar. D’aquesta manera, en el marc del projecte, Saragossa aspira a convertir-se en la primera ciutat model “Zero Pollution to Mediterranean” per a 2030.

Aitiip intervindrà també en el desenvolupament d’una nova gamma de productes biodegradables que s’escalaran en l’àmbit comercial.

D’altra banda, REMEDIES pretén conscienciar per a convertir en tendència la prevenció de les males pràctiques en relació amb els productes plàstics. La idea aquí és crear processos participatius que ajudin a constituir una societat més compromesa. Els esforços per a vigilar i recollir els desaprofitaments plàstics, així com prevenir la seva generació han de convertir-se en una cosa habitual i quotidià.

Més informació

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code