La Comissió Europea publica la seva proposta de Reglament sobre la prevenció de pèrdues involuntàries de pèl·lets, molt alineada amb l’OCS

La Comissió Europea publica la seva proposta de Reglament sobre la prevenció de pèrdues involuntàries de pèl·lets, molt alineada amb l’OCS

Després de la publicació de les mesures de la Comissió Europea per restringir els microplàstics afegits intencionadament als productes, ara ha arribat el torn de les mesures contra les fuites involuntàries de pèl·lets. La Comissió ha publicat una proposta de Reglament per prevenir aquestes fuites i reduir la presència de gransa en el medi ambient.

La proposta pretén que tots els operadors que manipulen gransa a la Unió Europea adoptin les mesures preventives que facin falta per reduir fins a un 74% l’arribada de pèl·lets als ecosistemes. Les mesures que proposa la Comissió estan molt alineades amb les que defensa la iniciativa OCS, Operation Clean Sweep, un projecte internacional de la indústria dels plàstics que a Espanya lidera ANAIP i que comparteix l’objectiu de reduir al màxim les fugues de gransa:

  • Millors pràctiques de manipulació de pèl·lets pels operadors econòmics: la CE proposa que les empreses que manipulen gransa hagin d’establir millores en la seva manipulació i mesures preventives per evitar les fugues.
  • Certificació obligatòria: les empreses més grans hauran d’obtenir un certificat d’un tercer independent per garantir el compliment de les mesures. El certificat haurà de renovar-se cada tres anys per a les empreses grans i cada quatre per a les mitjanes.
  • Requisits menys estrictes per a micro i petites empreses: les empreses de menor mida (petites, micro i mitjanes que manipulin menys de 1.000 tones) hauran de fer autodeclaracions de conformitat i declarar a través d’un sistema de notificació en els registres nacionals que crearan els estats membres.
  • Utilitzar una metodologia harmonitzada per a l’estimació de les pèrdues: la CE proposa que els organismes de normalització desenvolupin una metodologia harmonitzada. Per a la Comissió també és necessari augmentar la responsabilitat, en línia amb l’increment de la consciència social pel que fa a l’impacte dels microplàstics en el medi ambient.

La proposta de la Comissió Europea ha de seguir ara el procediment legislatiu habitual i serà debatuda en els pròxims mesos al Parlament i al Consell Europeu. S’espera que el nou reglament pugui entrar en vigor a la segona meitat del 2024, però per ara no hi ha un calendari oficial i cal tenir en compte que al juny de l’any vinent se celebren eleccions al Parlament Europeu. Tots els operadors econòmics, tant de la UE com de fora, hauran de complir els requisits establerts en el Reglament en un termini de 18 mesos des de la seva entrada en vigor.

Una proposta en línia amb la iniciativa Operation Clean Sweep®

Des d’ANAIP i des de les associacions europees s’està analitzant la proposta de la Comissió Europea per remetre comentaris en nom del sector dels plàstics. Tot i això, es veu amb optimisme que els requisits que la Comissió proposa que apliquin els operadors de la cadena de valor del nostre sector estan basats en els que ja estableix el programa Operation Clean Sweep® (OCS), la iniciativa voluntària de la indústria dels plàstics que té com a objectiu, precisament, lluitar contra les fuites involuntàries de pèl·lets al medi ambient.

La proposta de certificació obligatòria per a les empreses grans i mitjanes tampoc resulta sorprenent. De fet, el sistema de certificació europeu de l’OCS que s’ha desenvolupat pot presentar-se com un model per estimar i prevenir la pèrdua de pèl·lets i demostrar la conformitat amb la legislació europea.

Des del sector s’està totalment a favor de reduir les pèrdues involuntàries de pèl·lets i es creu que és responsabilitat de les empreses, amb el suport de les associacions que les representen i les institucions, posar-hi tot de la seva part per localitzar els punts febles on poden produir-se fugues i trobar les solucions més adequades per a cada cas. Des de solucions més senzilles com augmentar la neteja o instal·lar filtres, fins a les més sofisticades, com tecnologies per al bufat de pèl·lets en camions, aspiradors de residus o robots de neteja industrial. Aquest tipus de solucions ja són una realitat que va tenir oportunitat de comprovar en el primer showtour de l’OCS que va organitzar juntament amb Plastics Europe Espanya i AEQT el 7 de juny a la seu de Katoen Natie a Tarragona.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code