Nous productes per a l’envasament d’aliments i cosmètics a partir de subproductes procedents del mar

Nous productes per a l’envasament d’aliments i cosmètics a partir de subproductes procedents del mar

EcoeFISHent desenvoluparà un recobriment barrera per a l’envasament d’aliments, a partir de gelatina de peix, i de cosmètics, a partir de xarxes de pesca.

34 socis procedents de set països participen en aquesta iniciativa coordinada per FILSE i finançada pel programa Horitzó 2020 de la Unió Europea.

Es preveu que el 2026 les taxes de pesca arribin als 194 milions de tones a tot el món. Gairebé 20 milions de tones de matèria primera s’empren per a la producció de farina i oli de peix. A més, un dels factors que impulsarà l’economia circular del sector pesquer serà el tractament de baix cost dels fluxos secundaris de residus de peix per a l’extracció de compostos bioactius per a aplicacions d’alt valor. Així doncs, el projecte EcoeFISHent aplicarà solucions sistemàtiques a través de cadenes de valor circulars multinivell per a la valorització ecoeficient de la pesca i els fluxos pesquers secundaris.

AIMPLAS participa en aquest projecte europeu a través del desenvolupament d’un recobriment barrera per a l’envasament d’aliments a partir de gelatina de peix i de cosmètics a partir de xarxes de pesca. En línia amb l’estratègia europea per al plàstic en una economia circular, EcoeFISHent desenvoluparà un recobriment fet de biopolímers barrera a gasos per a envasar aliments sensibles a l’oxidació (com la carn, el peix o el formatge) amb l’objectiu de substituir els polímers barrera de caràcter fòssil que s’han emprat tradicionalment, mantenint la funcionalitat, sostenibilitat i utilitat desitjades. A més, el procés es dimensionarà en l’àmbit industrial per a la producció d’envasos compostables per a l’envasament de productes de peix.

D’altra banda, EcoeFISHent aportarà una solució circular econòmica i ambientalment viable per al reciclatge de xarxes de pesca procedents de la indústria pesquera i de l’aqüicultura. AIMPLAS utilitzarà el polietilè recuperat de les xarxes de pesca per a produir envasos cosmètics mitjançant extrusió i posterior moldre per injecció i laminatge.

La unitat pilot de preprocessament EcoeFISHent permetrà transformar els subproductes de peix en productes d’alt valor afegit, com a suplements alimentaris, cosmètics o biopolímers. El projecte ha posat en marxa sis cadenes de valor circulars, multinivell i sinèrgiques, que interconnecten les economies blava i verda per conciliar les activitats industrials i econòmiques humanes amb els ecosistemes marins i les zones marines protegides.

Gràcies al suport de centres de recerca internacionals i a l’ús de tecnologies i processos innovadors, es podrà produir articles sostenibles per als sectors de la cosmètica, la nutricèutica i l’envàs. A més, EcoeFISHent posarà en marxa un programa per a la protecció dels ambients marins a través de la recollida, recuperació i reciclatge de xarxes de pesca abandonades i a la posada en marxa d’un programa de pesca sostenible.

El projecte està format per un consorci de 34 socis procedents de set països i coordinat per FILSE, l’organisme de finançament per al desenvolupament econòmic de la regió de Ligúria, i és finançat pel programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea, amb número d’acord 101036428.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code