AIMPLAS impulsa el desenvolupament de materials sostenibles per a la construcció produïts a partir del CO₂ d’emissions industrials i pells de cítrics.

AIMPLAS impulsa el desenvolupament de materials sostenibles per a la construcció produïts a partir del CO₂ d’emissions industrials i pells de cítrics.

AIMPLAS, Institut Tecnològic del Plàstic, impulsa el desenvolupament de nous materials sostenibles i eficients per al sector de la construcció obtinguts a partir de diòxid de carboni (CO₂) que genera la indústria del teixit industrial de la Comunitat Valenciana i els residus que produeix el sector cítric.

En aquesta recerca també participen l’Institut de Tecnologia Química (ITQ, UPV-CSIC), l’empresa especialitzada en l’elaboració de sucs cítrics Zuvamesa, el fabricant de productes químics Lamberti Iberia i Laurentia Technologies, firma especialitzada en la síntesi i fabricació de nanomaterials. El projecte busca aportar noves formulacions sostenibles a partir de CO₂ i residus de la indústria cítrica valenciana aplicada a formulacions per a materials del sector de la construcció.

Aquest projecte compta amb el suport econòmic de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, anomenada BUILD-LIMONENE, rau en el desenvolupament de nous additius i materials biodegradables aplicables al sector de la construcció i amb una petjada de carboni més petita que constitueixin una alternativa real als existents en el mercat. Les seves aplicacions més sol·licitades seran polímers sostenibles, additius i revestiments, entre altres.

Aquesta nova tecnologia contribuirà a revalorar els residus provinents de diferents sectors industrials de gran importància a la Comunitat Valenciana, com són l’agroalimentari i especialment el de la transformació de cítrics o el de revestiments sostenibles per a la construcció. BUILD-LIMONENE permetrà utilitzar la pell dels cítrics i les emissions de CO₂ generades per aplicar-les a productes utilitzats en la construcció.

Aquest projecte presenta un avantatge afegit respecte als mercats tradicionals d’additius i revestiments per a materials de construcció, ja que, en l’actualitat, la majoria dels productes que s’ofereixen s’obtenen a partir de matèries primeres d’origen fòssil i les alternatives sostenibles són pràcticament inexistents.

Amb aquesta finalitat, s’estan estudiant els processos de producció dels policarbonats i poliuretans basats o sintetitzats a partir de CO₂ per obrir un nou camp d’innovació que impulsi el desenvolupament de materials de construcció menys nocius per a la salut humana i el medi ambient.

En aquests moments, el projecte es troba en la fase d’experimentació. S’està optimitzant la reacció catalítica de l’òxid de limonè amb el CO₂ per a l’obtenció de nous policarbonats amb propietats específiques. A més, s’ha aconseguit identificar quines són les varietats de taronges i mandarines amb major contingut en limonè, la substància química natural que s’extreu de les pells dels cítrics i que és fonamental en les formulacions.

En el marc d’aquest projecte, AIMPLAS treballa en l’estudi i optimització dels processos necessaris per combinar l’òxid de limonè amb el CO₂ i obtenir polímers sostenibles; mentre que Zuvamesa s’encarrega del primer pas de la cadena, l’extracció de limonè purificat a partir de diverses varietats de taronja valenciana.

D’altra banda, l’Institut de Tecnologia Química (ITQ, UPV-CSIC) estudia la reacció d’epoxidació de limonè amb mostres de taronges i mandarines valencianes de diferents varietats emprant catalitzadors sostenibles preparats per Laurentia Technologies. Finalment, l’empresa del sector d’additius químics, Lamberti Iberia, valida i formula els materials sostenibles per al sector de la construcció.

Aquesta iniciativa s’alinea amb les conclusions del Comitè Estratègic d’Innovació Especialitzat (CIEI) en economia circular, que advoca pel desenvolupament de materials que utilitzen CO₂ i residus agroalimentaris aplicats al sector de la construcció per reduir així la seva petjada ecològica. A més, BUILD-LIMONENE s’emmarca dins dels pilars de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code