Classificació de residus mitjançant intel·ligència artificial

Classificació de residus mitjançant intel·ligència artificial

En la col·laboració entre Steinert i RE Plano, dues empreses alemanyes especialitzades en tecnologia de classificació de residus i reciclatge, s’ha implementat amb èxit la intel·ligència artificial (IA) per abordar els reptes associats amb el reciclatge de polietilè (PE) i polipropilè (PP). L’objectiu central de RE Plano és establir cicles tancats per a les poliolefines, emulant èxits previs de la indústria del PET, mitjançant una classificació minuciosa basada en color i material.

Per assolir aquest objectiu, esdevé essencial gestionar de manera eficient fraccions de plàstic sovint desateses a causa de la seva complexitat per ser diferenciades. Aquestes inclouen plàstics blancs o de colors naturals, així com envasos d’una o diverses capes. La separació d’aquestes fraccions ha d’aconseguir pureses superiors al 97%, tant pel que fa al tipus com al color del plàstic.

La tecnologia utilitzada per Steinert, coneguda com a “Intelligent Object.Identifier”, fusiona amb encert sensors de color, sensors d’infraroig proper (NIR) i tecnologia d’imatge hiperespectral (HSI). Aquesta combinació obre noves possibilitats per a la separació de fraccions de plàstic que, fins ara, resultaven difícils de gestionar amb mètodes convencionals.

Com a resultat d’aquesta col·laboració, s’ha establert una planta de separació ultramoderna que esdevé una de les iniciatives de reciclatge de plàstics més innovadores d’Europa. Amb una capacitat per processar aproximadament 30.000 tones anuals, aquest projecte representa un avanç significatiu cap a la consecució d’una economia circular del plàstic.

Harald Lehmann, desenvolupador de negocis i director de la filial de RE Plano a Bochum, destaca la notabilitat de la planta, que millora els processos per obtenir plàstics més uniformes i purs en un període de construcció de tan sols quatre mesos. La col·laboració aspira a ampliar els límits de la separació de plàstics, donant suport a la visió de RE Plano d’aconseguir cicles tancats per al PE i el PP mitjançant l’eficiència i la innovació tecnològica.

La tecnologia “Intelligent Object.Identifier” ha possibilitat la separació de fraccions de plàstic de difícil diferenciació, incloent-hi cartutxos de silicona susceptibles de contaminar fraccions de plàstic de PE. La capacitat de la tecnologia per detectar propietats específiques i òpticament detectables reforça la visió de RE Plano d’un futur sostenible centrat en la reutilització infinita de recursos.

En una entrevista, Michael Köster de Steinert destaca la capacitat de la intel·ligència artificial per millorar la qualitat i l’eficiència del reciclatge de plàstics, abordant substàncies estranyes intractables amb tecnologies convencionals. La tecnologia “Intelligent Object.Identifier” combina sistemes de NIR i una càmera de color per aconseguir pureses superiors al 97%, proporcionant una qualitat comparable als cicles del PET.

L’ús de la intel·ligència artificial en la tecnologia de classificació de residus ha donat lloc a l’establiment d’una planta de separació altament eficient i avançada, representant un avanç significatiu cap a una indústria de reciclatge d’alta qualitat i sostenible. Aquest enfocament innovador no només millora la disponibilitat de materials de sortida altament purs, sinó que també obre el camí a aplicacions de reciclatge que transcendeixen el downcycling, tancant el cicle en àrees de major valor.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code