El panorama actual de l’energia i el futur incert que ens espera

El panorama actual de l’energia i el futur incert que ens espera

En aquesta entrevista organitzada per Caixa Enginyers tracten el tema de l’energia. I no hi ha millor manera d’introduir-se en el tema que amb els convidats següents: Francesc Ribera, gerent de Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya; Josep Casas, director de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot; i Ramon Roig, director general de Clade i president de la Cooperativa Balenyà Sostenible. També hi ha participat l’Eduard Barcons, director de Banca Institucional.

Els participants es dediquen a grans trets a impulsar la transició energètica entre les empreses i individus del seu entorn. El seu objectiu és fomentar l’estalvi de costos, l’eficiència energètica, la instal·lació d‘energies renovables o l’autoconsum d’energia fotovoltaica, així com assessorar les empreses per poder impulsar aquestes accions.

Què és la transició energètica?

Quan parlem de transició energètica, parlem del conjunt de canvis en els models de producció, distribució o consum de l’energia l’objectiu dels quals és reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle. Així doncs, la transició energètica té beneficis no només en el medi ambient, sinó també en el benestar econòmic, en el creixement de l’ocupació i en el desenvolupament social de les comunitats involucrades.

En aquest sentit, es destaca la importància d’actuar de manera individual per aconseguir un impacte en la comunitat. Com afirma Ramon Roig, “Alemanya és un país referent, ja que més del 50% de la producció energètica sostenible està en mans de la societat. Les comunitats energètiques són un bon element per avançar en aquesta direcció”. De fet, des dels anys 90, Alemanya dona suport a les energies renovables i aspira a aconseguir la neutralitat climàtica abans del 2045.

Per què ha pujat el preu de l’energia?

Francesc Ribera indica que el motiu de l’augment del preu de l’energia ha estat un cúmul de moltes circumstàncies que han generat aquesta “tempesta”. Podríem dir que l’època de pandèmia de la COVID-19, un període en el qual el consum energètic global va disminuir molt, va generar una aturada de plantes d’extracció d’hidrocarburs i plantes de processament. Aquesta disminució de la producció petrolífera ha causat l’encariment dels hidrocarburs, per tant, l’augment del preu de l’energia que estem vivint avui dia.

A més a més, se li sumen altres aspectes conjunturals, com el conflicte entre Rússia i Ucraïna que genera tensions en el mercat del gas. Rússia és un dels principals exportadors de gas natural, en concret el 41% del gas natural que necessita la Unió Europea procedeix de Rússia. Si hi afegim les sancions imposades a Rússia per la Unió Europea i els Estats Units, ens porta a un augment més gran dels preus del gas i de la llum.

Què passarà el 2023?

El futur és incert. És difícil de preveure què passarà els propers mesos en el mercat de l’energia, un mercat marginalista i volàtil, que es va pensar vint anys enrere, quan la transició energètica només eren paraules. Actualment, també hi entren en joc les energies renovables, una nova manera de generar energia que canviarà el tipus de mercat que hem viscut fins ara, així com els preus que hi ha fixats. Segons en Josep Casas, “les energies renovables han de permetre que les empreses tinguin una energia competitiva i adaptar els mercats de l’energia a la nova realitat”.

Podeu escoltar l‘entrevista sencera clicant aquí.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code