Investigadors de la UCLM han creat un material ecològic i comestible com a film per cobrir la carn

Investigadors de la UCLM han creat un material ecològic i comestible com a film per cobrir la carn

El grup de recerca Bioforce de l’Institut Botànic de la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM) ha desenvolupat un material innovador mitjançant nanotecnologia que destaca per ser totalment ecològic i respectuós amb el medi ambient. Aquest material es presenta com una pel·lícula de recobriment per a aliments càrnics, proporcionant una alternativa sostenible als mètodes convencionals.

La singularitat d’aquesta pel·lícula ecològica i comestible radica en la seva composició, que inclou biopolisacàrids extrets de fonts naturals i nanopartícules derivades del mateix material. A més, incorpora nanoencapsulades en baixes dosis una substància activa natural provinent de l’oli essencial de canyella, conegut com a cinamaldehí. A través d’un sistema d’alliberació sostinguda gràcies a les nanopartícules, aquesta substància activa contribueix a evitar la proliferació de bacteris contaminants a la carn durant el seu emmagatzematge.

Per avaluar l’eficàcia de la pel·lícula, el grup de recerca va dur a terme proves exhaustives inoculant carn amb bacteris patògens abans de protegir-la amb la pel·lícula nanotecnològica. Els resultats van demostrar un alt grau de preservació microbiològica i organolèptica, posant en relleu la capacitat del material per mantenir la integritat de la carn al llarg del temps.

Aquest enfocament innovador emergeix com una resposta a la problemàtica ambiental associada als materials plàstics convencionals, que contribueixen significativament a la contaminació dels oceans i als ecosistemes agrícoles. Les estimacions revelen que els plàstics convencionals generen 578.000 tones de residus contaminants als oceans i 42.000 tones als ecosistemes agrícoles. La proposta d’aquest material actiu busca oferir una alternativa més sostenible i eficaç, alhora que es distingeix dels conservants químics als aliments, els quals susciten preocupació pel creixent nombre de reaccions d’hipersensibilitat i la generació de resistències en microorganismes.

El treball, titulat ‘Pel·lícula de polisacàrids que conté nanopartícules de cinamaldehído-quitós, un nou material d’envasament ecològic eficaç per a la conservació de la carn’, destaca el potencial d’aquesta iniciativa per contribuir a la conservació d’aliments de manera més sostenible i amigable amb l’entorn.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code