Primer laboratori d’economia circular per a envasos a Europa

Primer laboratori d’economia circular per a envasos a Europa

Segons dades d’Eurostat, l’estat espanyol és el sisè país d’Europa en taxa de reciclatge d’envasos. Fent-se ressò d’aquestes xifres, Ecoembes ofereix dades en matèria de reciclatge: l’any 2018 cada ciutadà va dipositar 15,7 kg d’envasos de plàstic, llaunes i brics al contenidor groc, un 12,3% més que el 2017, i 18,1 kg al contenidor blau, un 12,4% més que el 2017. Aquestes xifres suposen el major increment en l’aportació des que es va implantar el reciclatge d’envasos a Espanya.

A Espanya es generen a l’any uns 23 milions de tones de residus municipals. Aquests es poden descompondre en diferents fluxos de residus, entre els quals es troben els d’envasos, que suposen al voltant del 34% del total, i altres fluxos, com la matèria orgànica, residus tèxtils, i residus d’altres materials.

El punt de partida de TheCircularLab

Amb la voluntat d’augmentar la taxa de reciclatge i fer-ho de forma eficient, Ecoembes ha posat en marxa TheCircularLab, el primer laboratori d’economia circular per l’envàs a Europa. Nascut el 2017, a Logronyo, persegueix impulsar les millors línies d’innovació en l’àmbit dels envasos i el seu posterior reciclat. El projecte preveu validar en un laboratori situacions reals i mesurar totes les iniciatives que redundin en un benefici per a la gestió del residu a escala reala tot el territori espanyol.

TheCircularLab funciona com un hub de coneixement. Amb aquelles start ups o empreses que desenvolupen un nou model de negoci o tecnologia, TheCircularLab valida que efectivament funciona, si és el cas, compren la solució i acceleren el seu model de negoci donant informació i compartint coneixement.

El centre divideix l’activitat en 4 eixos estratègics. El primer està centrat en l’ecodisseny, amb l’objectiu de millorar la reciclabilitat dels envasos, alhora que s’incorporen materials reciclats en noves aplicacions. El segon eix gira al voltant del que anomenen ciència ciutadana, i consisteix a identificar l’efecte positiu que tenen determinades campanyes de sensibilització i identificar els missatges que funcionen millor en cada target, posant també en marxa projectes de big data.

Al tercer eix estratègic l’anomenen Smart waste, la digitalització dels processos de recollida i selecció dels materials, el que podríem qualificar com Indústria 4.0 aplicada a la gestió de residus. Aquest procés permet la identificació òptica dels contenidors d’una ciutat, com faria el vehicle de Google amb els mapes, i en aquest cas es registra en un mapa amb coordenades els contenidors d’una localitat, amb el resultat d’una recollida més eficient.

Finalment, l’emprenedoria és un concepte estratègic per a TheCircularLab, ja que també dóna suport a les altres potes estratègiques.

Un dels primers projectes que s’han posat en marxa a TheCircularLab s’ha fet amb Dow Chemical. Consisteix en l’aplicació d’un residu de film de post consum (Ecoembes selecciona els residus del contenidor groc en diferents fraccions; per a plàstics en concret té 4 fraccions: PET, Polietilè d’alta densitat rígida, film, que conté envàs flexible, i plàstic barreja). La fracció de plàstic film és un material brut i, per tant, de difícil aplicació per a processos de reciclatge post consum. De la mà de Dow Chemical s’ha desenvolupat una tecnologia d’espumació d’aquest material.

 

T'agrada aquesta publicació?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Contacte amb l'empresa

Captcha Code